MAGLOWNICA / PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octavian1998
    Classic
    • 2007
    • 12

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    Zamieszczone przez karolz
    szkoda napisał/a:
    karolz napisał/a:
    skad ja wiedzialem, ze to Ty wlasnie dasz ciala !!!! :evil:

juz kurna nawet nic nie mów :evil:

juz nic nie mowie :evil: bo wlasnie dzisiaj kolega oznajmil mi ze 14 kwietnia sie zeni :roll:
    i na 99,99% odpadam ze spota :evil: :evil:
    :haha: :zlo:
    czego sie cieszysz dziadu :tuk: :kwasny :box2 :fuck1

:twisted:
  • tomek_witkowski
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 13

Witam serdecznie!!! Mam mega twardy orzech do zgryzienia, nie wiem jak to rozwiązać. Mianowicie... Umarła mi przekładnia kierownicza w mojej skodzie octavii(2003 ASV TDI). TO JUZ 2-gi RAZ!! Pierwszy raz wymieniona została w okresie gwarancyjnym (2005r) i na tą część dali oczywiscie gwarancje. Mam z nowu ten sam problem, w ASO powiedzieli ze gwarancja na przekładnie, perforacje itp została utracona z powodu przeglądu okresowego po 90kkm(juz pogwarancyjny wykonany nie w ASO). Nie wiem jakie mam prawa dochodzenia swojego czyli wymiany przekładni na gwarancji. Koszt przekładni w ASO 2500zł, co sprawia że postawię chyba auto na ''kołki''.
    JAK TO ROZEGRAĆ?????
    Pozdrawiam Tomek

Komentarz

• EŁ
      L&K
      • 2004
      • 1168
      • Octavia III (5E3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

zaraz ale chyba na kadą czesc ASO daje gwarancje...rok? tak? i ta gwarancja nie zobowiązuje do wykonywania przegladów okresowych w ASO...pozatym ostatnio jak byłem w ASO z tylna klapą to mi powiedzieli że do uznania gwarancji na nadwozie wystarcza udokumnetowane przeglądy niekoniecznie w ASO ( autko 6 lat)

Komentarz

• mroko
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 659
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

W gazecie "motor" z 16.10.2006 jest napisane że polski importer czeskich samochodów nie wymaga bezwzglednego wykonywania przeglądów okresowych w ASO . Tak więc walcz o gwarancję bo napewno jej nie utraciłeś albo pojedź do innego serwisu Skody.
        Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

jakie masz objawy tomek ?
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• tomek_witkowski
            Classic
            S_OCP Member
            • 2006
            • 13

Objawy: przy kreceniu kierownicy w całym zakresie, jadac b.wolno albo w miejscu, wystepuje małe drganie na kierownicy i bardzo nieprzyjemny odgłos. Jadąc z wiekszymi predkosciami nie odczuwam tego, wiadomo......nie skrecamy o duży kąt kierownicy.
            Poprzednio (niecały rok temu) miałem ten sam problem. Do końca gwarancji auta było ok 2tyg, pojechałem zeby sprawdzili puki jeszcze czas czy wszystko w pożądku. Wynikło ze maglownica jest do wymiany, złożyli zamówienie i kazali poczekać 3tyg na jego realizację. Przyjechałem po 3 tyg i co sie okazało?? CENA PRZEKŁADNI 2500zł!!! Mimo ze 3tyg wczesniej miało być na gwarancji!! Po interwencji w Poznaniu wymienili w ramach gwarancji.

Komentarz

Pierwsza sprawa.

Części wymieniane na gwarancji mają okres gwarancji taki jak samochód....

Jeżeli wymienisz jakąś część na gwarancji ale na 3 dni przed upływem gwarancji samochodu, ta część ma gwarancję dokładnie 3 dni.

Może mieć więcej (i to nie każda) jeżeli wykupi sie przedłużenie gwarancji.

Teraz na szybko sugeuję zrobić regenerację takiej maglownicy (przekładni). Dobre firmy są w Łodzi... MOżna do nich wysłać taka przekłądnie kurierem i w jeden dzień ją regenerują.

Trzeba wcześniej się umówić tylko. Koszt niewielki około 400-500 pln max.

Komentarz

• Tonny S
                Drive
                S_OCP Member
                • 2004
                • 67

Części wymieniane na gwarancji mają okres gwarancji taki jak samochód....
                Nie rób sobie jak - kazda wymieniona czesc ma swoja osobna gwarancje niezależną od gwarancji na samochód - i na czesci VAG sa to 2 lata. Gwarancja liczy się od daty wpisu do książki o zaistniałej sytuacji.
                www.leonclub.pl

Leon FR/ARL + powered by CompSport

Komentarz

Tonny S, zadzwoń do najbliższego ASO.... i zasięgnij informacji.

Zamieszczone przez Tonny S
                  Gwarancja liczy się od daty wpisu do książki o zaistniałej sytuacji.
                  Komuś wpisują jakiekolwiek naprawy do książki ?

Komentarz

• Tonny S
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 67

Zamieszczone przez bezduszny
                    Tonny S, zadzwoń do najbliższego ASO.... i zasięgnij informacji.

Zamieszczone przez Tonny S
                    Gwarancja liczy się od daty wpisu do książki o zaistniałej sytuacji.
                    Komuś wpisują jakiekolwiek naprawy do książki ?
                    Zasięgałem informacji jak mi wymieniali przekładnie i takie info otrzymałem.

BTW to czy masz wpis zalezy od tego czy sie o niego upomnisz czy nie ;-) ja wole miec wszystko wpisane, ze wzgledu na pozniejsza odsprzedaz auta i udokumentowana historie pojazdu.
                    www.leonclub.pl

Leon FR/ARL + powered by CompSport

Komentarz

Tonny S, miałem podobna sytuację ale z amortyzatorami, kiedy wymieniałem na 2 tygodnie przed koncem gwarancji.

Okazało się po jakiś 5k że te wymienione też już padają... ale ich już grwarancja nie obejmowała, bo samochód też juz nie miał gwarancji od 2 miesięcy.

Na pewno w tym wypadku nie mogę podejrzewać złej woli serwisu.

Owszem. Zamontowane części mają 2 lata gwarancji (logiczna odpowiedz na zadane pytanie o długość gwarancji) ale nie dłużej niż gwarancja samochodu... Pewnie tego ostatniego "zapomniano" ci dopowiedzieć.

Gdyby było inaczej, to pewne części by miały "wieczną gwarancję"... bo zawsze by się psuły zupełnie nie z winy usera :szeroki_usmiech na tydzień przed końcem gwarancji.

Komentarz

• tomek_witkowski
                        Classic
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 13

Na poprzednią wymianę przekładni mam fakturę z datą juz poza okresem gwancyjnym. Nie ma na niej wyszczególnione ze to jest naprawa gwarancyjna. W książce nic mi nie wpisywali.

[ Dodano: Czw 07 Gru, 06 13:01 ]
                        Dzwonilem do Poznania przedstawiłem swoja sytuacje. Najwzniejszy dokoument (kakturę na której jest napisane 24 mieś. gwarancji) zeskanowałem i przesłałem. Wiecie co mi zaproponowali?? zamiast płacic 2500zł za czesci + robociznę zaproponowali 1200zł materiał + robocizna. RZENADA!!!!!!! Ida w zaparte, nie chca tego zrobic na gwarancji. Nie poddam sie. Może ktoś jeszcze doradzi co począć??
                        POzdrawiam

Komentarz

• ===Tomy===
                          Rider
                          • 2006
                          • 552

Zamieszczone przez tomek_witkowski
                          zamiast płacic 2500zł za czesci + robociznę zaproponowali 1200zł materiał + robocizna. RZENADA!!!!!!! Ida w zaparte, nie chca tego zrobic na gwarancji. Nie poddam sie. Może ktoś jeszcze doradzi co począć??
                          POzdrawiam
                          2500 zł nowa czy regenerowana ? Uważaj bo czuję tzw. wajchę.
                          Nowa przekładnie by VW kosztuje pow. 3000 zł

Odnośnie gwarancji - ktoś tu Ci napisał bzdury - część wymieniana na nową ma swoją gwarancję i bezwzględu na to czy auto masz już poza gwarancją w przypadku usterki wymienionej części w okresie ważności gwarancji wymaga od Sprzedającego jej naprawienia lub wymiany. Sam mam nową przekładnię, auto ma już blisko 4 roczek, i nowa przekładnia ma 12 miesięcy gwarancji (również robociznę).
                          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• -Piotr-
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1018
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Powinienem mieć gdzieś namiary na zakład, który regeneruje maglownice. Lokalizacja pod Wa-wą. Jedynie podstawiasz samochód i odbierasz zrobiony. Jak Cię tomek przydusi daj znać odświeżę sprawę.
                            O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                            KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                            O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• pantol
                              Elegance
                              • 2004
                              • 754

Zamieszczone przez tomek_witkowski
                              Objawy: przy kreceniu kierownicy w całym zakresie, jadac b.wolno albo w miejscu, wystepuje małe drganie na kierownicy i bardzo nieprzyjemny odgłos. Jadąc z wiekszymi predkosciami nie odczuwam tego, wiadomo......nie skrecamy o duży kąt kierownicy.
                              Q..fa, mam to samo. Byłem ostatnio w ASO. ale stwierdzili, że TTTM i że to jakieś luzy na przegubach w kolumnie kierownicy (związane z regulacją jej położenia). No to się teraz trochę wystraszyłem.
                              Jarek "Vinci"

Komentarz

• ===Tomy===
                                Rider
                                • 2006
                                • 552

Zamieszczone przez pantol
                                Q..fa, mam to samo. Byłem ostatnio w ASO. ale stwierdzili, że TTTM i że to jakieś luzy na przegubach w kolumnie kierownicy (związane z regulacją jej położenia). No to się teraz trochę wystraszyłem.
                                TTTM szczególnie na postoju u zimnym silniku, ruszasz kółkiem i czujesz delikatny luz.
                                Po uruchomieniu silnika następuje regulacja i luz musi się zminimalizować.
                                Uszkodzenie przekładni najczęściej objawia się bardzo mocnym biciem na kole kierownicy w trakcie jazdy - stuki przenoszone po układzie kierowniczym z którejś z dwóch listw przekładni. Najszybszym stwierdzeniem usterki jest sprawdzenie luzu (najlepiej auto na podnośnik) i mocnymi ruchami poprzecznymi sprawdzić jak zachowują się drążki kierownicze w przekładni. Jeśli takowe luzy występują jest możliwość minimalnej korekty śrubą dociskową na listwie, w innym przypadku przekładnia złom
                                Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• RomanS
                                  Elegance
                                  • 2004
                                  • 804

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                  TTTM szczególnie na postoju u zimnym silniku, ruszasz kółkiem i czujesz delikatny luz.
                                  Chyba powinno być "na wyłączonym silniku" zamiast na "zimnym" :?: :wink:

[quote="===Tomy==="]Uszkodzenie przekładni najczęściej objawia się bardzo mocnym biciem na kole kierownicy w trakcie jazdy - stuki przenoszone po układzie kierowniczym z którejś z dwóch listw przekładni.

Przekładnia ma tylko jedną listwę, ale oczywiście z dwoma końcami :szeroki_usmiech
                                  No chyba, że się mylę :wink:
                                  Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• pantol
                                    Elegance
                                    • 2004
                                    • 754

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                    (
                                    Nie mam ŻADNEGO luzu, ani z włączonym silnikiem, ani z wyłączonym. Ani w czasie jazdy, ani na postoju. Mam tylko stuki przy dużych ruchach kierownicą, zwykle gdy zmieniam kierunek kręcenia kołem kierownicy, lub (jak ostatnio zauważyłem) np podczas hamowania lub zmiany kierunku jazdy (np zaczynam cofać i kręcić kołem kierownicy).
                                    Trochę tak, jakbym miał walnięte jakieś łożysku, lub jakby przekładnia przeskakiwała jakiś luz przy zmianie jej obrotu, a co za tym idzie ściany natarcia.
                                    ASO ostatnio sprawdzało luzy, dokręcało śruby itp .... i dupa, ciągle jest to samo.
                                    Podobno powinno być tak, że gdy kierownica jest całkowicie wyciągnięta, to efekt powinien się minimalizować, a gdy ją schowamy to powinien się nasilać. ???? Hmmm, u mnie chyba ta zależność nie działa, ale za to u mnie reaguje na temperaturę. Im wyższa, tym efekt mniejszy.
                                    Jarek "Vinci"

Komentarz

• ===Tomy===
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 552

Zamieszczone przez RomanS
                                      Chyba powinno być "na wyłączonym silniku" zamiast na "zimnym" :?: :wink:

Przekładnia ma tylko jedną listwę, ale oczywiście z dwoma końcami :szeroki_usmiech
                                      Wybacz, byłem po ciężkiej nocy i się strzeliłem
                                      Grunt, że przekaz zrozumiany :szeroki_usmiech

Komentarz

• maro21
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 78

Ja mam podobnie. Tylko że przy wyłączonym silniku stuki są większe a przy włączonym mniejsze, ale podczas jazdy nie mam żadnego bicia na kierownicy. Problem ten występuje od jakichś dwóch miesięcy. Przedtem tego nie było. Po przeczytaniu waszych postów jadę w poniedziałek do mechanika bo jestem cały w stresie że czeka mnie duży wydatek.

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

maro21, podjedź na trzęsawki, stawiam na końcówki drążka

Komentarz

• koja86
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 3178

Zamieszczone przez hubert78
                                            maro21, podjedź na trzęsawki, stawiam na końcówki drążka
                                            Mam podobne zdanie :wink:
                                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• rafalus
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1140
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

a ktoś wie gdzie regeneruja przekladnie we wrocławiu?
                                              nowy cSIMC od Aliego
                                              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

rafalus, hehe a co, czujesz ze masz duze szczescie w regenerowaniu ??

Ja sie na regenere juz nacialem, wiecej mi sie nie chce
                                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• artek
                                                  Classic
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 8

Czy jest mozliwe że podczas wymiany przekładni kierowniczej uszkodzono skrzynie biegów. Dzis wymieniono mi przekładnie kierowniczą koszt regeneracji 860 zł na nowej listwie po odbiorze auta z servisu strasznie ciężko chodzi mi skrzynia biegów. Gdy wrzycam drugi bieg tak jakby sie blokowała. Nie wiem co jest grane prosze o porady.

Komentarz

Pracuję...